Pancakes

Nigdy nie robiłam takich typowych pankejków. Różnych placków u nas w domu było bardzo wiele, ale dopiero zakup syropu klonowego skusił mnie do tego, abym znalazła jakiś fajny przepis na typowe pankejki i nie mogłam się powstrzymać, musiałam od razu je zrobić ;) 
Wyszły takie śliczne i takie pyszne, że przepis na nie od razu na stałe zagościł w moim zeszycie.


Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g rozpuszczonego masła lub 50 ml oleju
- szczypta soli


Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, połączamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i odrobiną soli. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich mleko i roztopione masło lub olej. Dodajemy do tego mąkę i dokładnie mieszamy. Najlepiej nie miksować. Dzięki temu, że tłuszcz został dodany do ciasta można smażyć je na suchej patelni. Wychodzą ładne, rumiane, wyrośnięte :)
Jeśli ktoś woli słodsze to polecam dodać odrobinę więcej cukru, ja lubię placuszki na słodko więc im słodsze tym lepsze ;)
Podawać można je z czym tylko zechcemy - bita śmietana, cukier puder, czekolada do smarowania, polewa, owoce czy też masło orzechowe i syrop klonowy tak jak u nas.


Smacznego!


Przepis z bloga:


2 komentarze:

UWAGA!!!
Komentarz nic nie kosztuje :P Skusisz się?? :)