Jesteśmy plackożerni! Tzn ja z Nikodemem jesteśmy plackożerni, małżon mój nie specjalnie. Ale trudno - jego strata ;) Ja placuchy uwielbiam w każdej postaci i często poszukuję pomysłów i inspiracji na coraz to nowe przepisy, aby nieco urozmaicić te, które już znamy. I tak ostatnio przekopując internet w poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam na kolejny fajny przepis.
Tym razem na tapecie placuszki z jabłkami :)
Potrzebujemy:
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- cukier *
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1 kg jabłek
- cukier puder
- olej
* Nie podałam dokładnej ilości cukru, bo to zależy od preferencji słodkościowych ;) W oryginalnym przepisie podane jest 25 g, dla mnie to za mało, ja lubię na słodziutko ;)
Przygotowanie:
Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka mieszamy z mąką, mlekiem, cukrem, solą i cynamonem na jednolitą masę.
Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki (nie muszą być zbyt malutkie), dorzucamy do ciasta. Powoli mieszając dodajemy także pianę z białek.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placuszki. Ogień nie może być zbyt duży, bo bardzo szybko się rumieniu i przez to będą niedosmażone w środku.
Na koniec przekładamy na talerz, odsączamy z oleju za pomocą ręcznika kuchennego i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- cukier *
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1 kg jabłek
- cukier puder
- olej
* Nie podałam dokładnej ilości cukru, bo to zależy od preferencji słodkościowych ;) W oryginalnym przepisie podane jest 25 g, dla mnie to za mało, ja lubię na słodziutko ;)
Przygotowanie:
Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka mieszamy z mąką, mlekiem, cukrem, solą i cynamonem na jednolitą masę.
Smacznego :)
*Przepis ze strony:
Wyglądają bardzo apetycznie. :) Nie tylko dla dzieci. :D
OdpowiedzUsuńLubimy, a z jagodami jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy takie placuszki. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z jabłuszkami :-D
OdpowiedzUsuńJa to nazywam "Racuszki" i od lat je uwielbiam :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. W niektórych rejonach Polski są to popularne racuszki. Przepis jednak ciekawy i jak widać po minie synka, było na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuń