Dziś ostatni dzień tegorocznego karnawału, w którym możemy obżerać się bez skrupułów.
Od jutra - szlaban na słodkie przekąski!
Czas zrzucić kilka kilogramów na wiosnę ;)
U nas jakoś tak się utarło, ze zazwyczaj nie robimy pączków ani pączuszków.
Moja mama zawsze robiła oponki, a że wszyscy je uwielbiamy, to ja także robię właśnie te okrąglutkie smakołyki ;)
Żeby je wykonać potrzebujemy:
- 1 kg mąki
- 20 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 5 żółtek
- ½ l mleka
- 10 dag drożdży
- 2-3 kostki smalcu
- Cukier puder
A teraz - do dzieła!
Najpierw podgrzewamy
mleko i przelewamy do dużej miski. Do letniego mleka wkruszamy drożdże,
wsypujemy 2-3 łyżeczki cukru i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Po wierzchu
posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku. Z żółtek i cukru
ukręcamy kogel-mogel. Następnie do wyrośniętych drożdży (widać czy są
wyrośnięte po popękanej na wierzchu skorupce z mąki) dodajemy mąkę i
kogel-mogel. Wyrabiamy ciasto tak by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodajemy rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i nadal wyrabiamy. Po dokładnym wyrobieniu ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto znacznie powiększy swoją objętość formujemy z niego oponki
kogel-mogel. Wyrabiamy ciasto tak by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodajemy rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i nadal wyrabiamy. Po dokładnym wyrobieniu ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto znacznie powiększy swoją objętość formujemy z niego oponki
i smażymy na głębokim tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem
pudrem.
Smacznego!
Mmmm, pycha!
OdpowiedzUsuńZapisałam przepis ;-)
Objadałam się takimi ostatnio :)
OdpowiedzUsuńale smakołyki u ciebie ;)
OdpowiedzUsuń