Porcja dla jednej osoby:
- 1 szeroki brzuszek łososiowy wędzony na zimno (może być i na ciepło jak kto woli :D)
- 2 gałązki koperku
- mała śmietana 18% (ja polecam Piątnicy)
- pieprz świeżo mielony
- odrobina oliwy oliwek
- makaron wstążki lub nitki
Makaron gotujemy al dente.
Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojonego w drobną kostkę lub paski łososia. Podsmażamy na wolnym ogniu ok. trzy - cztery minut.
Siekamy koperek, wrzucamy do śmietany i dodajemy mielony pieprz.
Mieszamy i wlewamy na patelnię do ryby.
Smażymy ciągle mieszając aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje (Ok pięciu minut).
Zdejmujemy patelnię z gazu, wrzucamy pożądaną ilość makaronu i mieszamy aż makaron będzie porządnie obsmarowany sosem i rybą :D
Podajemy udekorowane koperkiem!
Smacznego!
Mniaaaaaaam!
OdpowiedzUsuńO jacieniemogę, nie znosze ryb, kocham tylko łososia póki co!
OdpowiedzUsuńA ten makaron wygląda jak mistrzostwo świata, nigdy nie jadłam ale aż chce się spróbować :)
Aj, aż zgłodniałam! Muszę łososiowego brzuszka kupić! :)
OdpowiedzUsuńPycha - u mnie dziś też był łosoś, choć akurat nie z makaronem:)
OdpowiedzUsuńMakaron i łosoś - dwa cudowne smaki. Aż zachciało mi się jeść! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie ;d
OdpowiedzUsuńsuper przepis! Prosty i pyszny, takie lubię najbardziej, ale jeśli ma być dla młodej mamy czy dziecka, to warto jednak zadbać o to, by łosoś był ze sprawdzonego miejsca, ja zawsze kupuję ze suempolu i nigdy się nie zawiodłam. Nie ma co oszczędzać na jakości w tym względzie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń