Porcja dla jednej osoby:
- 1 szeroki brzuszek łososiowy wędzony na zimno (może być i na ciepło jak kto woli :D)
- 2 gałązki koperku
- mała śmietana 18% (ja polecam Piątnicy)
- pieprz świeżo mielony
- odrobina oliwy oliwek
- makaron wstążki lub nitki
Makaron gotujemy al dente.
Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojonego w drobną kostkę lub paski łososia. Podsmażamy na wolnym ogniu ok. trzy - cztery minut.
Siekamy koperek, wrzucamy do śmietany i dodajemy mielony pieprz.
Mieszamy i wlewamy na patelnię do ryby.
Smażymy ciągle mieszając aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje (Ok pięciu minut).
Zdejmujemy patelnię z gazu, wrzucamy pożądaną ilość makaronu i mieszamy aż makaron będzie porządnie obsmarowany sosem i rybą :D
Podajemy udekorowane koperkiem!
Smacznego!



Nowszy post
Mniaaaaaaam!
OdpowiedzUsuńO jacieniemogę, nie znosze ryb, kocham tylko łososia póki co!
OdpowiedzUsuńA ten makaron wygląda jak mistrzostwo świata, nigdy nie jadłam ale aż chce się spróbować :)
Aj, aż zgłodniałam! Muszę łososiowego brzuszka kupić! :)
OdpowiedzUsuńPycha - u mnie dziś też był łosoś, choć akurat nie z makaronem:)
OdpowiedzUsuńMakaron i łosoś - dwa cudowne smaki. Aż zachciało mi się jeść! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie ;d
OdpowiedzUsuńsuper przepis! Prosty i pyszny, takie lubię najbardziej, ale jeśli ma być dla młodej mamy czy dziecka, to warto jednak zadbać o to, by łosoś był ze sprawdzonego miejsca, ja zawsze kupuję ze suempolu i nigdy się nie zawiodłam. Nie ma co oszczędzać na jakości w tym względzie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń