Od pewnego czasu z ogromna ochotą sięgam po różnego rodzaju nowości kulinarne. Z przyjemnością eksperymentuje wykorzystując różnego rodzaju nowe przepisy zaczerpnięte z sieci. I im więcej pichcę, tym większą radość mi to sprawia. Tym bardziej, że nie są to takie typowe, pospolite dania.Wręcz przeciwnie, wszystko to po co teraz sięgam jest dla mnie nowością. I to chyba ten szczegół najbardziej mnie w tym wszystkim kręci ;)
Podoba mi się także buszowanie w sieci w poszukiwaniu tego jednego, jedynego przepisu, który spełniłby wszystkie moje oczekiwania. A niekiedy trochę mi się schodzi, zanim na taki trafię. Tak właśnie było z przepisem na ciasteczka owsiane, które chodziły za mną już od bardzo dawna. Miałam na nie taka ogromna ochotę, ale żaden przepis nie wydawała mi się wystarczająco fajny i prosty. Aż do teraz. Wreszcie go mam. Przepis na szybkie ciasteczka owsiane i dziś właśnie chciałabym się nim z Wami podzielić :)
Aby wykonać nasze ciasteczka będziemy potrzebować:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- w sumie około 200 g łuskanego słonecznika, orzechów, migdałów itp.
- ewentualnie kilka łyżek mleka
następnie wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy łyżką. Gdyby masa okazała się zbyt gęsta, dodajemy do niej kilka łyżek mleka (ewentualnie wody).
Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia (ja nie miałam więc położyłam folię aluminiową). Następnie łyżką nakładamy na blachę ciasto nadając im okrągły kształt. Ciasteczka pieczemy kilkanaście minut. Nie wiem dokładnie jak długo, bo nie patrzyłam na zegarek, ale wystarczy na nie zerknąć. Jak się ładnie zarumienią, to znaczy, ze możemy je spokojnie wyjmować :).
Te ciasteczka są naprawdę pyszne! Ja je uwielbiam!
Przepis znalazłam na blogu niebo na talerzu :)
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglądają, ale też w smaku smakowite.
UsuńZdrowo i smacznie - idealne połączenie. Dzięki za te ładne zdjęcia - widzę, że Twoja wersja na podstawie przepisu zawiera trochę mniej orzechów.
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to te ciasteczka powstały z tego co akurat miałam w kuchni. Następne na pewno będą "bogatsze" w orzechy, bo przepis jest rewelacyjny. Jeszcze nie raz z niego skorzystam :-)
Usuń