Kakaowy tort z truskawkami

Choć czas na truskawki już minął ja muszę jeszcze do nich na chwilkę wrócić. Nie było wcześniej okazji, by zaproponować Wam upieczenie takiego pysznego tortu. Więc teraz Was skuszę. W zasadzie to i inne owoce się do niego nadadzą. A jeśli na truskawki będziecie mieli ochotę, to na przyszły rok będzie jak znalazł :)


Aby upiec taki pyszny tort potrzebujemy:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek oliwy
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

SKŁADNIKI NA KREM:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 kostki margaryny

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- truskawki
- wiórki kokosowe
- ewentualne ozdoby

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Przygotować dużą tortownicę (27cm): wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, następnie dodawać pozostałe składniki dokładnie mieszając. Piekarnik musi być nagrzany do temp. 180 stopni. Pieczemy. Po 15 minutach należy nieco zmniejszyć temperaturę i piec przez następne 30 minut.

PRZYGOTOWANIE KREMU:
Ja zawsze najpierw parzę jajka, by potem nie okazało się, że rozsiewam salmonellę :) Czyli w rondelku gotuję wodę. Następnie jajko wkładam łyżką do wrzątku, liczę do pięciu i wyjmuję. Tak robię z każdym jajkiem. Następnie masło i cukier dokładnie miksujemy na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy jajka nadal miksując. Krem powinien być gęsty i sztywny.

ROBIMY TORT:
Najpierw myjemy i czyścimy truskawki, które chcemy użyć do naszego tortu. Z ciepłej wody i cukru robimy poncz. Następnie przekrawamy biszkopt na trzy części. Pierwszą przenosimy na paterę i polewamy łyżką delikatnie przygotowanym wcześniej ponczem. Wcześniej przygotowany krem dzielimy na trzy części i pierwszą kładziemy na biszkopt, posypujemy ją wiórkami kokosowymi i układamy przekrojone na pół (lub drobniej jeśli jest taka potrzeba) truskawki. 

Na wierzchu kładziemy drugą część biszkoptu i ponownie zwilżamy ponczem, kładziemy warstwę kremu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ostatnią warstwę najpierw musimy zwilżyć ponczem, a dopiero nakładamy na wierzch tortu. Gdy jest już wszystko cały tort dekorujemy kremem. Zwykle zostaje go jeszcze by nałożyć do szprycy. Można nim robić napisy, kwiatuszki i co kto lubi. Przekrojona na pół truskaweczki także pięknie wyglądają na torcie. I jakie są smaczne! Mniam!


Tort ten jest równie smaczny z ananasem, ale niestety ananas ma to do siebie, że jest twardy i albo trzeba go bardzo drobno pokroić, albo liczyć się z tym, że krojenie tortu nie będzie najłatwiejszym zadaniem na imprezie :D

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

UWAGA!!!
Komentarz nic nie kosztuje :P Skusisz się?? :)