Ciasto ze śliwkami

Zawsze lubiłam śliwki, ale w tym roku wyjątkowo mi na ich punkcie - kolokwialnie mówiąc - odbiło! Zajadam się nimi praktycznie cały czas. Ech... no pychota i tyle. 
Ale nie zamierzam Wam tu pisać o moich preferencjach smakowych.
Dziś podam Wam przepis na takie pyszne ciasto, że po prostu ślinka cieknie...
Mniam!


A tak przy okazji - nie dość, że to ciasto jest pyszne, to jeszcze bardzo proste do wykonania :) 
Zresztą sami zobaczcie.

Żeby upiec to pyszne ciacho przygotowujemy blaszkę o wymiarach 25x30cm. 
Smarujemy masełkiem, posypujemy bułka tartą i odstawiamy na bok.


A teraz składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html#sthash.fh2cJlek.dpuf
 - 3 szklanki mąki,
- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html#sthash.fh2cJlek.dpuf
 - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 kostki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
- śliwki

Na początku topimy masło i odstawiamy do ostudzenia. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie rozrabiamy. Powstałą masę przekładamy do blachy, a na wierzchu układamy śliwki.


Ciasto pieczemy około 1 godziny.
SMACZNEGO!



  
Przepis pochodzi z bloga

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html

POLECAM :)

- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html#sthash.fh2cJlek.dpuf
- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html#sthash.fh2cJlek.dpuf

7 komentarzy:

  1. Moja mama też piecze takie ciasto... Pycha :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. przypomniał mi się mój rodzinny dom - mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. No dobra to kiedy kawka albo herbatka przy tym ciachu...
    Ja też ostatnio miałam mieć ciasto ze śliwkami , ale dwa głodomory moje zjadły śliwki ;_)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry przepis, tylko trzeba uważać żeby ciasta za mocno nie wysuszyć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna chodzi za mną ciasto ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń

UWAGA!!!
Komentarz nic nie kosztuje :P Skusisz się?? :)