Ciasto ze śliwkami

Zawsze lubiłam śliwki, ale w tym roku wyjątkowo mi na ich punkcie - kolokwialnie mówiąc - odbiło! Zajadam się nimi praktycznie cały czas. Ech... no pychota i tyle. 
Ale nie zamierzam Wam tu pisać o moich preferencjach smakowych.
Dziś podam Wam przepis na takie pyszne ciasto, że po prostu ślinka cieknie...
Mniam!


A tak przy okazji - nie dość, że to ciasto jest pyszne, to jeszcze bardzo proste do wykonania :) 
Zresztą sami zobaczcie.

Żeby upiec to pyszne ciacho przygotowujemy blaszkę o wymiarach 25x30cm. 
Smarujemy masełkiem, posypujemy bułka tartą i odstawiamy na bok.


A teraz składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html#sthash.fh2cJlek.dpuf
 - 3 szklanki mąki,
- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html#sthash.fh2cJlek.dpuf
 - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 kostki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
- śliwki

Na początku topimy masło i odstawiamy do ostudzenia. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie rozrabiamy. Powstałą masę przekładamy do blachy, a na wierzchu układamy śliwki.


Ciasto pieczemy około 1 godziny.
SMACZNEGO!



  
Przepis pochodzi z bloga

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html

POLECAM :)

- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html#sthash.fh2cJlek.dpuf
- 3 szklanki mąki
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru ( lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 jajka
 - kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami.html#sthash.fh2cJlek.dpuf

7 komentarzy:

  1. Moja mama też piecze takie ciasto... Pycha :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. przypomniał mi się mój rodzinny dom - mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. No dobra to kiedy kawka albo herbatka przy tym ciachu...
    Ja też ostatnio miałam mieć ciasto ze śliwkami , ale dwa głodomory moje zjadły śliwki ;_)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry przepis, tylko trzeba uważać żeby ciasta za mocno nie wysuszyć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dawna chodzi za mną ciasto ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń

UWAGA!!!
Komentarz nic nie kosztuje :P Skusisz się?? :)