Chlebek z rodzynkami

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pyszny chlebek ze słonecznikiem.
U nas tak bardzo on wszystkim zasmakowała, że piekę go w zasadzie na okrągło.
Ale... czasem dla odmiany sięgam po inny przepis i robię słodki chlebek.
Z rodzynkami :)
Ta wersja wyjątkowo przypadła do gustu mojej Alicji.
Chcecie spróbować? Zapraszam po przepis :)

Aby upiec taki chlebek musimy mieć:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg mąki żytniej razowej
  • 1 l wody
  • 30 drożdży
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g płatków owsianych
  • ok. 240 g rodzynek


Na początek w przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuszczam drożdże. Następnie dosypuje do nich pozostałe składniki i bardzo dokładnie mieszam łyżką.


Dobrze wymieszane ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godzinki.


Potem przekładam ciasto do dwóch podłużnych foremek (ja formy smaruję margaryną i posypuję bułką tartą) i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (na ok 1 godz).


Wyrośnięte w formach cisto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę je około 1,5 godzinki.
Smacznego!!!




Przepis (leciutko zmieniony) zaczerpnięty z Kotlet.tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UWAGA!!!
Komentarz nic nie kosztuje :P Skusisz się?? :)