Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pyszny chlebek ze słonecznikiem.
U nas tak bardzo on wszystkim zasmakowała, że piekę go w zasadzie na okrągło.
Ale... czasem dla odmiany sięgam po inny przepis i robię słodki chlebek.
Z rodzynkami :)
Ta wersja wyjątkowo przypadła do gustu mojej Alicji.
Chcecie spróbować? Zapraszam po przepis :)
Aby upiec taki chlebek musimy mieć:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki żytniej razowej
- 1 l wody
- 30 drożdży
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g płatków owsianych
- ok. 240 g rodzynek
Na początek w przegotowanej i ostudzonej wodzie rozpuszczam drożdże. Następnie dosypuje do nich pozostałe składniki i bardzo dokładnie mieszam łyżką.
Dobrze wymieszane ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godzinki.
Potem przekładam ciasto do dwóch podłużnych foremek (ja formy smaruję margaryną i posypuję bułką tartą) i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (na ok 1 godz).
Wyrośnięte w formach cisto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę je około 1,5 godzinki.
Smacznego!!!
Przepis (leciutko zmieniony) zaczerpnięty z Kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
UWAGA!!!
Komentarz nic nie kosztuje :P Skusisz się?? :)