Zakręcone bułeczki z nutellą

Od czasu do czasu najdzie mnie na gotowanie ;) Może nie zdarza się to zbyt często i zazwyczaj przygotowuję po prostu to co muszę, ale zdarzają się momenty, że ciągnie mnie do kuchni, aby zrobić coś zupełnie nowego, coś pysznego tak bez okazji, po prostu do przekąszenia ;)
Właśnie tak było w przypadku tych bułeczek. Nie jestem fanką drożdży i zazwyczaj staram się ich unikać, ale kiedy trafiłam na ten przepis po prostu musiałam spróbować go zrobić, Nikodem dzielnie mi pomagał ;)



Potrzebujemy:
- 2,5 szklanki mąki
- 170 ml letniego mleka 
- 2,5 łyżki cukru (teraz po fakcie dałabym odrobinę więcej)
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko

- Nutella
- 1 rozmącone jajko


Przygotowanie:

Jajko ubijamy z cukrem. Resztę składników (prócz Nutelli i dodatkowego rozmąconego jajka) umieszczamy w misce. Dodajemy jajko z cukrem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Może zająć to trochę czasu, bo ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aby wyrosło.



 Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy owalny placek, niezbyt gruby. Połowę smarujemy Nutellą i przykrywamy drugą nieposmarowaną połową. Następnie tniemy to na paski mające około 2 cm szerokości.



Każdy z pasków zwijamy kilka razy po czym formujemy je w kółeczko tworząc małe zakręcone bułeczki. To samo robimy z drugą częścią ciasta, która pozostała nam w misce.


 Gotowe bułeczki zamieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub tak jak w moim przypadku folią aluminiową ;) Przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym jajkiem. Pieczemy je w 175°C około 15 minut.


 Mi po wszystkim wydały się odrobinę za mało słodkie, ale ja to już jestem taka słodkożerna więc dla kogoś innego mogą być akurat ;) Mimo wszystko było naprawdę pyszne i zajadaliśmy się nimi całą rodzinką :)





* Przepis ze strony:


4 komentarze:

UWAGA!!!
Komentarz nic nie kosztuje :P Skusisz się?? :)