Dziś proponuję muffinki jabłkowe. Z obecnych owoców jabłka wydają się być jako nieliczne wolne od konserwantów pomagających dotrzeć innym owocom do nas przez morza :) . Wybierajmy oczywiście tylko te, na których widnieje informacja kraj pochodzenia : Polska. Dla alergików to ważne, bo bardzo często nie uczula sam owoc ale to czym jest on spryskany.
Przepis:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
2 szklanki startych jabłek
1 szklanka soku jabłkowego
Wszystkie suche składniki wymieszać, potem dodać mokre. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Nawet nie wiedziałam, że alergicy mogą mieć takie problemy z jabłkami :O
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi smacznie, zapewne spróbujemy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń