Kisiel pomarańczowy z nutą cynamonu - pachnący świętami

Dziś przedstawię kisiel, który przygotowałam ostatnio Zuzance z braku kisielu kupnego. Nie żałuję, wyszedł cudowny. Na tyle cudowny, że zaproponuję teściowej, że na Wigilię zamiast kisielu żurawinowego zrobię pomarańczowy.



Przepis:
300 ml wody
jedna pomarańcza
6 kostek cukru trzcinowego
1 łyżka cukru białego
cukier cynamonowy
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

250ml wody wstawić do gotowania, a do niej wrzucić cukier jeden i drugi, wycisnąć cały sok z pomarańczy, miąższ pomarańczy bez skórki pokroić i także dodać. Pogotować 3 minutki. Następnie za pomocą sitka oddzielić płyn od miąszu. Płyn wlać ponownie do garnka, dodać cukier cynamonowy do smaku, zagotować i dodać do tego 50ml wymieszanej z maką ziemniaczaną. Proponuję wlewać powoli i dążyć do porzadanej gęstości. Zagotować. Podawać ciepły lub zimny. Mniam. Dodać surowego pomarańcza dla orzeźwienia.

Danie dla alergików bezmlecznych, bezjajecznych i bezglutenowców - jeżeli mogą pomarańcze.

Smacznego!

1 komentarz:

UWAGA!!!
Komentarz nic nie kosztuje :P Skusisz się?? :)