Przepis:
300 ml wody
jedna pomarańcza
6 kostek cukru trzcinowego
1 łyżka cukru białego
cukier cynamonowy
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250ml wody wstawić do gotowania, a do niej wrzucić cukier jeden i drugi, wycisnąć cały sok z pomarańczy, miąższ pomarańczy bez skórki pokroić i także dodać. Pogotować 3 minutki. Następnie za pomocą sitka oddzielić płyn od miąszu. Płyn wlać ponownie do garnka, dodać cukier cynamonowy do smaku, zagotować i dodać do tego 50ml wymieszanej z maką ziemniaczaną. Proponuję wlewać powoli i dążyć do porzadanej gęstości. Zagotować. Podawać ciepły lub zimny. Mniam. Dodać surowego pomarańcza dla orzeźwienia.
Danie dla alergików bezmlecznych, bezjajecznych i bezglutenowców - jeżeli mogą pomarańcze.
Smacznego!
Uwielbiam cynamon, więc na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuń